Как да разпознаете фалшивия мед в магазина?

Със сигурност сте чували много новини за натуралния пчелен мед, който се продава в супермаркети – повечето от тях не са чист мед. Пристигането на този вид фалшифициран и преработен мед прави все по-трудно да се насладите на вкуса и свойствата на качествения мед. Ако обаче не може да си набавите мед от друг източник освен от супермаркет, може да разгледате различни брошури като например тази на Фантастико, за да сравните какви са вариантите. Но не забравяйте да поглеждате съставките преди да закупите вашия мед.

Производство и компоненти на преработен мед

Много други храни са страдали от същия проблем. Със сигурност някога сте опитвали зеленчук или плод, който почти не е имал вкус или никакви свойства. Ако се интересувате да разберете защо възниква този проблем, по-специално при меда, продължете да четете.

Големите магазини имат рафтове, пълни с мед, което оставя много да се желае. Нищо повече от това да погледнете етикета, за да видите, че това е обикновен подсладител с почти никакви хранителни вещества.

И това се дължи на високите температури, на които е подложен медът и на факта, че се добавят добавки (вода и захари), които водят до загуба на голяма част от хранителните му вещества. Дори суровият мед от супермаркетите е филтриран.

За тези, които са нови в света на пчеларството, те трябва да знаят, че медът може да се консумира веднага след като бъде събран. Това, което супермаркетите правят, е да вземат меда и да го обработват, за да почистят примесите. Това ги прави да изглеждат по-красиви, но в процеса повечето от ензимите, минералите и витамините са изчезнали.

Освен това много от тях не са с български произход и се внасят от азиатски страни като Китай. С новата наредба от 2022 г. вече ще можем да знаем дали това е мед със 100% български произход или има съединения от други видове мед.

Приготвяне и състав на чист мед

За получаване на 100% чист мед не е необходимо да се филтрира или смесва с други съставки. Чистият мед не съдържа подсладител, не е необходимо, тъй като това е храна без срок на годност, и е годен за консумация, независимо дали тъкмо е бил прясно събран от кошерите, или е бил правилно съхранен в продължение на дълго време.

Където ще намерите окончателния тест за това дали един мед е 100% натурален е в кристализацията. Ако с течение на времето или с температурата медът стане твърд, това означава, че медът е чист и запазва свойствата си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *